woensdag 11 april 2012

Mijn 15 favoriete break-up albums

Er zijn allemaal soorten albums. Je hebt debuut-albums, ‘moeilijke’ tweede albums, come-back albums, concept-albums enzovoorts. Maar ik ben tegenwoordig bijzonder geïntrigeerd door break-up albums. Een album dat de band, zanger of zangeres heeft gemaakt over een relatie die is geëindigd. Omdat zoiets bij een serieuze relatie je leven meestal een beetje beheerst, en dan vanzelf ook je muziek (‘art imitates life’ enzo). Er zijn natuurlijk heel veel liedjes over break-ups maar niet zoveel hele albums. Ik heb een lijstje gemaakt van mijn favoriete 15.


15 - The Swell Season - Strict Joy (Dit zijn Glen Hansard [zanger van The Frames] en Marketa Irglova die een relatie kregen nadat ze in een film speelden dat ze een relatie kregen en daar een duet voor zongen. Ze brachten daarna een album uit als The Swell Season maar nadat ze uit elkaar gingen hebben ze dit allbum nog uitgebracht met het fantastisch mooie liedje ‘Two Tongues’.)

14 - The Clientele - Strange Geometry (Dit album gaat eigenlijk vooral over de periode net na de break-up. De liedjes hebben namen als ‘Since K Got Over Me’ en ‘I Can’t Seem To Make You Mine’ en de onderkoelde zang maakt het af en toe een beetje creepy. Maar die periode is natuurlijk ook een beetje creepy.)

13 - Jonna Lee – 10 Pieces, 10 Bruises (Jonna Lee is een Zweedse zangeres die nu muziek maakt onder de naam ‘iamamiwhoami’ [kleine letters!] maar daarvoor twee solo cd’s heeft gemaakt. Deze eerste cd staat vol met verdrietige liedjes waarop haar mooie stem vaak wordt begeleid door fijne strijkers. Drie liedjes zijn geproduceerd door Ed Harcourt en één daarvan is het fantastische duet ‘And Your Love’)

12 - The Wrens – The Meadowlands (dit is een tweede album van een band die na hun eerste album 7 jaar lang is vertraagd door allerhande tragedies. Dit tweede album is een break-up album van boze uitgeputte enigszins verslagen mensen over allemaal mislukte relaties met mensen, platenmaatschappijen en de muziekindustrie in het algemeen)

11 - Elvis Costello - North (Dit is Elvis' Jazz-album en gaat voor de helft over de break-up met zijn ex-vrouw en voor de andere helft over zijn nieuwe liefde [jazz-zangeres Diana Krall]. Het heeft gevoelige saxofoon-solo’s die precies lang genoeg duren. Namelijk heel lang.)

10 - Beck - Sea Change (Elk voorgaand album van Beck was niets als het album daarvoor maar niemand had verwacht dat hij zo’n zware melancholische plaat in zich zou hebben. Eigenlijk zeggen de titels van de liedjes het al: ‘Lonesome Tears’, ‘Lost Cause’, ‘End of the Day’ en ‘Already Dead’.)

09 - Bon Iver - For Emma, Forever Ago (Volgens het verhaal is Justin Vernon [die overigens ook met The Rosebuds heeft gewerkt] na zijn break-up vier maanden in zijn eentje in een huisje in de sneeuw in Wisconson gaan zitten en heeft hij daar vrijwel de hele cd gemaakt die over een ex-vriendin gaat.)

08 - Stars - Set Yourself On Fire (Stars is een band met zowel een zanger als een zangeres en dat gebruiken ze heel handig door met zijn tweeën dialoogjes te zingen. Dialoogjes tussen exen die elkaar na een lange tijd weer tegenkomen [Your Ex-Lover Is Dead], die post break-up seks hebben [One More night] of zich afvragen of ze het niet nog een kans moeten geven [Reunion]).

07 - A Girl Called Eddy - A Girl Called Eddy (Dit meisje heeft heel goed geluisterd naar de cd van Elvis Costello en Burt Bacharach. De liedjes hebben namen als 'Tears All Over Town', 'Long Goodbye', 'Somebody Hurt You', 'People Used To Dream' en 'Hearthache' en zij is op deze cd hééééél verdrietig. Na dit album uit 2004 heeft ze vrijwel niets meer gedaan. Op muzikaal gebied in ieder geval.)

06 - Broken Social Scene presents: Kevin Drew - Spirit If... (Kevin Drew is één van de frontmannen van Broken Social Scene. Deze min-of-meer solo-cd is gemaakt na zijn break-up met BSS-trompetiste Jo-Anne Goldsmith. Het klinkt alsof Kevin het even allemaal niet meer zo goed weet. Maar wel op een mooie manier dus.)

05 - Future Islands - On The Water (Future Islands maakt eigenlijk alleen maar break-up albums en dit is de derde en mooiste. De zang is hyper-melodramatisch maar op zo’n manier dat je de zanger gelooft als hij clichés zingt als ‘I loved you, and I still do’.)

04 - Björk – Homogenic (Dit is het album dat Bjork maakte na haar break-up met Tricky. Ze neemt je mee in al haar buien en emoties. Verwijt in ‘Hunter’ [met de memorabele zin ‘I thought I could organize freedom, how scandinavian of me’], Spijt in ‘Unravel’ heel veel woede in ‘Bachelorette’, ‘Five Years’ en ‘Pluto’ en uiteindelijk hoop in ‘All Is Love’.)

03 - The Rosebuds - Loud Planes Fly Low (The Rosebuds zijn opgericht door Kelly en Ivan in de week dat ze getrouwd zijn. Ze maakten een aantal albums maar brachten vorig jaar een album uit over hun break-up. Met zijn tweeën. Waarop ze allebei zingen over het eindigen van hun relatie. Super-akward!)

02 - Elvis Costello & Burt Bacharach - Painted From Memory (Dit is een album met EN de bizar fijne stem van Elvis Costello EN de perfecte melodieën en arrangementen van Burt Bacharach. Dan weet je al genoeg natuurlijk. Dit is niet een boos break-up album maar een album van een oudere man die vooral wordt getourmenteerd door herinneringen en heel veel spijt heeft. Er staan klassieker op als ‘God Give Me Strenght’ en natuurlijk ‘This House Is Empty Now’.)

01 - Moloko - Statues (Niet alleen één van de beste break-up albums maar misschien ook wel het enige break-up album waar je op kunt dansen. Moloko bestond uit Róisín Murphy en Mark Brydon die zijn gaan daten nadat zij hem vroeg ‘do you like my tight sweater’, wat tevens de titel van hun eerste cd was. Statues was hun 4e album en is gemaakt net na de break-up. De fantastische elektronica van Mark en pijnlijk eerlijke teksten en zang van Róisín maken het soms een beetje alsof het niet de bedoeling is dat je dit allemaal hoort. Het album kent geen zwakke liedjes maar heeft toch een uitschieter in misschien wel HET ultieme break-up nummer ‘Over And Over’. Het is niet alleen het laatste nummer van de cd maar ook het laatste nummer van Moloko ooit. Hoewel het 9:54 duurt kan het mij nooit lang genoeg doorgaan).