dinsdag 28 februari 2012

Zinnen die je in een random cv generator kan vinden

Ik zie de laatste tijd allemaal cv's voorbij komen. Ik dan moet zeggen of die mensen uitgenodigd moeten worden voor een sollicitatiegesprek. Eerst leek me dat best wel leuk tot ik besefte dat een cv eigenlijk een heel stom iets is. Een cv dient natuurlijk om aan te geven wat je werkervaring is en daarvoor is het best handig. Als je daarnaast echter nog iets algemeners over jezelf wil zeggen dan moet dat eigenlijk altijd in bepaalde formele algemene termen. En daar zijn er maar een paar van. En daarom bestaat een cv eigenlijk altijd uit een sub-set van die beperkte set aan aan termen. Ik baseer mijn oordeel dus maar op de functies die ze hebben gehad bij hun vorige banen en op de hobby's en interesses, want dat zegt uiteindelijk toch het meest (want als iemand energetische healings doet dan denk ik daar toch meestal het zijne van). Maar hier is de lijst van zinnen waarmee je elke cv kan invullen.

intro:
 
- '[onderdeel van functiebeschrijving] spreekt mij heel erg aan'
- 'ik heb een passie voor [onderdeel van functiebeschrijving]'
- '[onderdeel van functiebeschrijving] is echt mijn ding'
- 'ik ben erg geïnteresseerd in [onderdeel van functiebeschrijving]'
- 'ik zie [onderdeel van functiebeschrijving] als een mooie uitdaging'

ik ben:

- 'gedreven'
- 'communicatief vaardig'
- 'flexibel'
- 'betrouwbaar'
- 'een teamspeler'
- 'gemotiveerd'
- 'dienstverlenend'
- 'zelfverzekerd'
- 'klantgericht'
- 'resultaatgericht'
- 'vastberaden'   
- 'eerlijk'
- 'open'
- 'enthousiast'
- 'kritisch'
- 'punctueel'
- 'stressbestendig'
- 'georganiseerd'

ik werk:

- 'methodisch'
- 'systematisch'
- 'nauwkeurig'
- 'nauwgezet'
- 'goed zelfstandig'
- 'goed in groepsverband'
- 'met oog op kwaliteit'

ik hou van:

- 'het oplossen van problemen'
- 'mensen'
- 'hard werken'

ik ben iemand:

- 'die zelf initiatieven ontplooit'
- 'die verantwoordelijkheid neemt'
- 'die probleemoplossend te werk gaat'
- 'met sterke analytische vermogens'
- 'met een kritische blik'
- 'die snel leert'

maandag 20 februari 2012

Dingen die ik altijd door elkaar haal met elkaar

 Er zijn van die dingen die ik altijd door elkaar haal met andere dingen. Meestal zijn dit trouwens mensen. Viel me net op. Een probleem bij het maken van dit lijstje was dat de mensen die ik verwar met andere mensen in mijn hoofd maar één plaats hebben. Er is dus maar één slot in mijn hoofd voor Sandria Bullerts. Als het ware. Maar dat betekent dat zodra ik één van die mensen heb opgeroepen dat slot bezet is en de andere er niet meer bij kan. Ik moet dan weer wachten tot die andere weg is. Nou ja. Je begrijpt dat dit niet makkelijk voor me is geweest.

- Sandra Bullock & Julia Roberts
- Mes aan de linkerkant en vork aan de rechterkant van het bord & mes aan de rechterkant en vork aan de linkerkant van het bord
- Espresso & cappuccino
- Edward Sharpe and The Magnetic Zeroes & Michachu and the Shapes
- Chloe de Sevigny & Zoe deChanel (serieus, ik heb pas sinds enkele weken door dat dit twee verschillende mensen zijn!)
- Kraaien & raven
- Oleta Adams & Edsilia Rombley
- Elle Van Rijn & Ellemieke Vermolen
- Dave Eggers & David Sedaris
- John Cusack & Edward Norton
- Michelle Pfeiffer & zo'n andere actrice die daarop lijkt

maandag 13 februari 2012

Mijn gebruiksaanwijzing

Mensen zeggen vaak over andere mensen dat ze een gebruiksaanwijzing hebben. Dat je bij een getrouwd stel thuis komt en op een stoel gaat zitten, waarna de man van het huis je nog net niet bij je benen vastpakt om je van die stoel af te sleuren omdat het 'zijn stoel' is. Waarna de vrouw zegt: 'let maar niet op hem hoor, mijn man heeft soms een beetje een gebruiksaanwijzing.' En dan zeg jij maar: 'ach, iedereen heeft toch wel een beetje een gebruiksaanwijzing.' Maar dat ik dat dan zeg, dat heeft er nog nooit toe geleid dat ik ooit ook echt nadacht over mijn eigen gebruiksaanwijzing. Tot nu toe dan, want al schrijvende merk dat ook ik echt een gebruiksaanwijzing heb.

-Als ik slaap moet je me niet wakker maken.
-Als ik moe ben moet je me niet in de reden vallen als ik een verhaal vertel.
-Als ik moe ben moet je niet aan me zitten op wat voor manier dan ook, al mag je me wel masseren.
-Mensen mogen niet tikken of trommelen op tafels in mijn buurt.
-Mensen mogen nooit meeneuriën met muziek die wel op staat, of nog erger: met muziek die enkel op staat in hun hoofd.
-In mijn huis mag je wel zelf muziek opzetten, maar enkel muziek afkomstig van mijn iTunes en nooit mag je je eigen iPod in mijn muziekboxjes doen.
-Je mag nooit commentaar geven op mijn interieur.
-Mensen moeten ook afentoe iets aan mij vragen.
-Mensen mogen niet zomaar aan mijn telefoon zitten.
-Mensen mogen niet zomaar heel lang op mijn laptop.
-In mijn huis moeten mensen hun jas bij de jassen in de gang leggen.

Producten die niet meer (of nauwelijks) verkrijgbaar zijn maar ik heel graag wil hebben:

Hoe vervelend is het als je favoriete product opeens niet meer verkrijgbaar is? Nou, dat zal ik je eens vertellen: heel vervelend. Ik heb gemerkt dat dit een probleem is dat heel erg leeft onder de mensen. Is het niet Knorr wereldgerechten Argentijnse Beef Chimichurri dan is het wel Lays Sensations Oven Roasted Chicken & Thyme chips. Dit is mijn lijstje met producten die ik mis of die maar heel beperkt verkrijgbaar zijn:

- Hertog stoofperen kaneel roomijs (dit ijs heeft me door de periode geholpen net nadat mijn verstandskiezen waren getrokken)

- AH huismerk kruidnoten met zo'n M&M's laagje (ik denk dat het M&M-laagjes op iets maken proces gepatenteerd is ofzo)

- Cote d'Or Melkchocolade met gekarameliseerde amandelnoten en een mespuntje zout (okay, dit is bij heel exclusieve AH's te koop)

- Doritos met paprikasmaak (a.k.a. 'de paarse', ook deze hebben ze zelden en in Frankrijk hebben ze wel paarse maar dan doen ze stiekem Fajitas-smaak doritos in de zak i.p.v. paprika)

- Lipsmackers met bubblegum-smaak (okay, deze bleken ze dus bij de Ici Paris gewoon te hebben maar daar kwam ik nooit totdat ik er met mijn zusje heen ging. MET MIJN ZUSJE. Okay?)

- Lush chocolade-shampoo (of 'Sonic Death Monkey', zoals het eigenlijk heet maar geen enkel zichzelf respecterend mens het serieus gaat noemen)

- Lush gold frankincense and beer shower jelly (Dit is even lekker als dat het onhandig is. Super lekker en superonhandig dus. Maar zelfs op de ondergrondse zwarte markt van niet meer geproduceerde Lush-producten is dit onvindbaar)

donderdag 2 februari 2012

Nieuw lijstje van de moeder van Jan: favoriete zinnen uit het boek van Maartje Wortel

De moeder van Jan, die Hanne Hagenaars heet, kwam zomaar opeens met nieuw lijstje:

Het boek Half Mens van Maartje Wortel nam me mee naar naar Los Angelos, een ziekenhuis, een taxi en een villa in Malibu. Het bracht me bij een punt waar ik het niet meer begreep en legde me ook nog uit dat die wereld buiten mijn eigen gezichtsveld oneindig was en onmatig divers. Ik begreep dat ik niet alles kan begrijpen. Ik vond het boek verpletterend en kluifde de zinnen af als gegrilde kipkluifjes van de biologische slager.
En zo begon ik een top tien van de mooiste zinnen uit Half Mens te maken, maar dat bleek eigenlijk een hele onlogische onderneming. Maartje Wortel schrijft in korte afgebikkelde zinnetjes. Best wel gewone zinnen. Veel zinnen gaan door op waar de vorige aan begonnen was, en brengt de informatie weer een stapje verder, in een soms vreemde richting. Via de moeder, een schilpad kom je als lezer uit bij medelijden. De zinnen hebben elkaar nodig ook al staat er een punt tussen. Toch heb ik er tien uitgezocht, zinnen die als motto van weer een ander boek kunnen dienen. Het zijn er achttien geworden.


-Als er een kantelpunt in je leven is besef je dat meestal pas nadat alles omgevallen is.
-Iets in je heeft al gekozen.
-Dat zijn de dagen waarop ik mijn hoed opzet.
-Dit was de tweede keer dat ik hoorde dat alles goed zou komen en plotseling wist ik dat het niet waar was.
-‘Tegen tranen kunnen echte mannen vechten,’ had zijn oudste broer gezegd.
-Dokter Manzini had ooit tegen hem gezegd dat ieder individu wacht tot er eindelijk iets staat te gebeuren.
-Het rook er naar iets waar je jeuk van zou kunnen krijgen.
-Michael pakte zijn colbert die over de stoel hing, zwaaide zijn collega’s gedag en vertrok nog voor het echte netwerken begonnen was naar huis, waar hij zich voor niemand anders hoefde te schamen dan voor zichzelf.
-Het zag er niet minder goor uit omdat het van mezelf was.
-Ik vond het gek, hoe snel deze absurde situatie, dit stomme kapotte been en ik, die elkaar opgegeven hadden als een mislukte relatie, normaal geworden was.
-Als leren omgaan met de dingen die je overkomen een rouwproces is, dan is het hele leven een rouwproces.
-Iedere herhaling vrat aan het gevestigde beeld, totdat er geen beeld meer overbleef.
-Vrouwen hielden ervan om gevangen te zitten in de hoofden van mannen.
-Zoals wanneer je wist dat je ontslag zou nemen, waardoor je je werk plotseling uitstekend doet, met plezier zelfs en zonder vervelende gedachten, omdat het idee van de opluchting de opluchting zelf is, het idee van de vrijheid de vrijheid.
-Zijn tong lag nu als een gegeven in haar mond.
-Aan neerstortende gebouwen ook, de lege plekken die ze achterlieten in een stofwolk vol herinneringen, aan het feit dat de tong een van de sterkste spieren van het menselijk lichaam is, aan olifanten die gek werden van verdriet wanneer ze hun babyolifant verliezen, de straling van de GSM die bijen in de war brengt, aan neuken tijdens de oorlog omdat er altijd de drang bestaat om voort te leven, te bestaan en zelfs aan zijn moeder had hij gedacht, vlak voor het klaarkomen.
-Je opende en sloot de deur en je been was eraf, je opende en sloot de deur en je lag op de bank in je villa aan de Pacific Ocean waar je net geneukt had met de man die alles had gezien.
-Misschien is dit geluk, een gevoel dat nog het dichts in de buurt komt bij niets, je neerleggen bij dingen.